tmgd

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Kimdir? Ne İş Yapar?

0 7757

Ekonomi ve sanayi geliştikçe, tehlikeli madde kullanımları da bir o kadar yaygınlaşıyor. Tehlikeli maddeler kullanılırken ve taşınırken, belirli güvenlik koşulları çerçevesinde taşınmalı. Aksi takdirde yapılacak bir hata, can ve mal kayıplarına neden olacaktır. Peki tehlikeli maddeleri fabrikalarda, işletmelerde kim denetlemelidir? Tabi ki Tehlikeli Madde  Güvenlik Danışmanları denetlemeli ve oluşabilecek hataları minimize etmeli zamanla da tümden ortadan kaldırılmalıdırlar.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanını Tanımlayacak Olursak;

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan, paketleyen, gönderen, dolduran, boşaltan firmaların ve Tank Konteyner/Portatiif Tank İşletmecisi yapmış oldukları işleri, çevrenin ve insanların zarar görmemesi için, en güvenli şekilde yapılmasını sağlayarak denetimde bulunan, alanında uzman ve tam donanımlı kişilerdir. Çağın en önemli meslekleri arasında şimdiden yerini almıştır.

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olabilir?

Öncelikle uzman olabilmek için herhangi bir bölümde lisans mezunu olmak yeterli iken Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Tebliğinde 19.04.2017 tarihinde yapılan değişiklikle sadece üniversitelerin fen ve mühendislik alanlarında lisans veya Tehlikeli madde ve güvenlik programı/bölümünden mezun olanlar  TMGD olabilme hakkına sahiptirler . Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan dolayı hapse girmemek ve ceza almamak da şartlar arasında. Bu suçların bazılarını sayacak olursak, dolandırıcılık, gasp, rüşvet, hırsızlık, silah ve insan kaçakçılığı gibi ve buna benzer yüz kızartıcı suçları, daha önce işlememiş olmalıdır. Uzman olmanın son aşaması ise, bu eğitimi veren yetkili kurumlardan, Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı eğitimini alarak belge sahibi olmak ve sınavı geçmektir. Sanırım sizde Tehlikeli Madde Uzmanlığının neler yaptığını merak ediyorsunuzdur.

tehlikeli-2

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının Görev ve Sorumlulukları Arasında Neler Vardır?

Danışman mutlaka uluslararası anlaşma ve sözleşmelere uyacak şekilde, denetimini yapar ve gördüğü aksaklıkları düzelttirir. Tehlikeli maddelerin taşınması boşaltılması ve yüklemesi durumunda, ekipmanların kontrollerini yapar ve ilgili prosedürleri belirler. Firmada tehlikeli madde taşıma, doldurma ve indirmesini yapan personellere, talimatlar hakkında bilgi verir, işletmede gerekirse detaylı ve canlı olarak küçük eğitimler yapabilir. Kazaların ve yanlış durumların tekrar yapılmaması için, gerekli tedbirleri aldırır. İşyerinde ve sahada oluşacak tehlikeli bir durumda, tehlike giderilene kadar işi durdurmak ve çevrenin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

Tehlike giderilene kadar geçecek tüm süreci de, firmaya ve yetkililere yazılı olarak bildirmek durumundadır. Hizmet verilen firma, tehlikeli madde taşıyacak araçlar satın alacağı zamanda, firmaya rehberlik hizmeti vererek doğru yönlendirir. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı faaliyet konusunda işletme için tutmuş olduğu tüm raporları kayıt altına almak, 5 yıl süreyle saklamak ve gerektiğinde ibraz etmekle yükümlüdür. Yapacağı tüm denetlemelerde ise denetlenen kişi ve işleri, tarihi ve saatiyle kayıt altına almalıdır. Tehlikeli maddeler ADR koşularına göre taşınmalıdır.

ADR tanımını yapacak olursak; Tehlikeli Maddelerin karayolunda ve uluslararası yollarda taşınmasında Avrupa Anlaşmasını ifade ediyor. Tehlikeli maddelerden dolayı işyerinde oluşabilecek kazalarda ve güvenliği etkileyecek durumlarda, Uzman acil durum prosedürlerini belirlemelidir. Öncesinde ise işyerinde oluşabilecek durumlarda çalışanlarla tatbikat yaptırılmalıdır. İşletmenin güvenlik planı oluşturularak, en önemli durum olan uygulanmasını sağlamalıdır. Firma bir takvim yılı içerisinde elli ton ve üstünde işlem yapabiliyorsa, burada uzman bulundurulması zorunludur. Tehlikeli madde uzmanı işletmenin güvenliğini sağladığı gibi, aynı zamanda çevreninde güvenliğini sağlar.

Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı eğitiminde, tüm bu saydığım maddeler ve daha birçok konu ele alınacaktır. Çağın meslekleri arasında olan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, eğitimini almanın tam zamanı. Belgeyi ne kadar önce alırsanız, sektörde o kadar hızlı bir yer edinebilirsiniz.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitimini kimler almalıdır?

İleride uzman olan kişilerin ne gibi artı değerleri olacaktır. Bu alanda hızlı ve kalıcı bir kariyer hedefleyen, tehlikeli madde taşıyan, üreten ve paketleyen firmaların yöneticileri ve bu işi yapmayı hedef edinenler uzmanlık eğitimini alabilirler. Özellikle bağımsız olarak çalışmak isteyip, tehlikeli madde ile uğraşan firmaların danışmanlığını yapmak isteyen kişilerinde, bu belgeyi alabilir. Belgeyi almak tabi ki çok önemlidir. Fakat gerçekten kaliteli eğitim veren ve size mesleğin tüm gerekliliklerini tam anlamıyla öğreten, eğitim kurumlarını seçmenizi tavsiye ediyorum. Özellikle son dönemlerde yaşanan kazalardan dolayı, ülkemizde tehlikeli madde üretimi ve taşınmasının denetlenmesine büyük önem verilmiştir. Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı’na doğru adım atmanın ilk yolu, iyi bir eğitim kurumuna kaydolmaktan geçiyor. Aldığınız eğitim ne kadar kaliteli olursa, sınavları rahatlıkla geçebilir ve işinizi o kadar doğru yapabilirsiniz.

 

TMGD Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Al!   TMGD Eğitimine Hemen Başvur!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *