Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Alması Gereken Ve Henüz Almayan Firmaları Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?
— 4 Mayıs 2020
1422
Türkiye 2010 yılında Tehlikeli Maddelerin Uluslararası Karayolunda Taşınması Sözleşmesini imzalayarak taraf olmasıyla, ilgili yönetmelik yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Tehlikeli madde taşımacılığı yapıp henüz faaliyet belgesini almayan firmalar, ciddi yaptırım ve cezalara maruz kalacaktır.
Kimlerin Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Alması gerekiyor? Belge alınmaz ise ne gibi sorunlarla karşılaşılır?
Tehlikeli maddeleri paketleyen,yükleyen,dolduran,gönderen,alan ve boşaltan,taşıyan,portatif tank ve tank konteyner işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla uğraşan işletmelerin,zorunlu olarak tehlikeli madde faaliyet belgesini almaları gerekiyor.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi olmayan firmalara idari para cezaları uygulanır ve 30 gün süre verilir. Bu süre içinde Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alınmamış ise aynı miktarda para cezası tekrar yazılır.Faaliyet belgesini alması gerekip de almayan firmalara, şikayetler ve uygulamalardan dolayı yerinde denetimler yapılıp cezai işlemlerde uygulanıyor.Haksız rekabetin önlenebilmesi için Bakanlık belgesi olmayan firmalarda,denetimlerine ciddi şekilde ağırlık vermiştir.
Faaliyet belgesi olan veya olmayan firmalar ADR ve ulusal mevzuat hükümlerine uygun şekilde, Tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin faaliyetlerini yürütmek durumundadır. Tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmalarda denetim ve uygunluk sürecini yürütecek kişi, ADR hükümlerini iyi bilen Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları olacaktır. Tehlikeli Madde Faaliyet belgesi alması gereken ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmayan firmalara idari para cezaları uygulanmaktadır.
Tehlikeli maddelerin insanların, canlıların ve çevrenin güvenliğini sağlayacak şekilde taşınması için ilgili yönetmelikler oluşturulmuş ve uyulması istenmiştir. Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınması Hakkındaki Yönetmelik de tüm sorumluluklar tek tek belirtilmiş ve kurallara uymayanlara yaptırımlar ve para cezaları uygulanmıştır.
2010 yılından itibaren ülkemizde ADR kuralları uygulanmaya başlanmış ve günümüzde tüm düzenlemeler oluşturularak denetimler arttırılmıştır. Özellikle karayolları kenarlarında denetim istasyonlarının artmaya başlaması ile, Tehlikeli madde taşıyan firmalara yerinde denetimler yapılmaya başlanmıştır. ADR’ye uygun şekilde süreçlerini tamamlamayan firmaların işbirlikleri her geçen gün kesilmektedir. Müşteri kaybı yaşamamak, cezai duruma düşmemek, can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak için, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanınız ile birlikte ADR’ye uygun olarak çalışmanız gerekiyor.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!
Cevap yazın