stres-kapak

Sorunlar Çözümsüz Değildir!

0 1427

‘’İçine girdiğim durumun bir çözümü yok’’, ‘’tüm yollar tükendi’’ , ‘’başka bir çarem kalmadı’’ diye kesinlikle düşünmeyin. Olumsuz ve çözümsüz düşünceler, sizi karanlığa sevk ederler. Olumsuz düşüncelerden sıyrılıp olaylara çözüm odaklı yaklaşmayı denediğinizde, hayatınız daha yaşanılabilir bir hal alacaktır.

Korkular bazen sizi günlük yaşamdan uzaklaştırarak, olumsuz duyguların içine atmayı başarırlar. Sorunları yaşamın bir parçası olarak kabul edip, olaylar karşısında gereksiz davranışlarda bulunmayarak, kendinizin ve çevrenizdekilerin ruh hallerini olumlu bir biçimde etkilemelisiniz. Sorunlara nasıl yaklaşmalısınız öncelikle bunu tespit etmelisiniz. Olumsuz düşünceden ayrılıp çözüm odaklı düşündüğünüzde, hayatınız daha mükemmel olacaktır.

Sorun Çözmeye Olumlu Yönelimi Olan Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

  • Sorunları genelde sıradan, olağan hayatın vazgeçilmez ve kaçınılmaz bir parçası olarak görürler.
  • Sorunları uzaklaşılması gereken ve korkutucu görmektense, kendilerini geliştirecek bir fırsat olarak görürler.
  • Sorunların bir çözümü olduğunu ve bunu bir şekilde çözebileceklerine inanırlar.
  • Öfkelenmek, bağırmak ve kızmak yerine, iletişimi tercih ederler.

Sorun Çözmeye Olumlu Yönelimi Olan Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

  • Soruna sebep olarak kendilerini görür ve suçlarlar. Kendilerine yeteneksiz, talihsiz, işe yaramaz ve kötü yakıştırmaları yaparlar.
  • Sorundan kaçmak isterler ve olaylar karşısında saldırıya geçerler.
  • Bir sorunun üstesinden gelme beklentileri düşüktür, bunun sebebi sorunun çözülmez olduğuna ve gerekli yeteneklerinin olmadığına inanırlar.
  • Bir başkasının sorunu çözmesini düşünürler yeterince çaba sarf etmeden, sabırsızlıkla hemen sorunun çözümünü beklerler.

Bir Sorunu Nasıl Çözmelisiniz?

  1. Öncelikle var olan gerçekleri ve nedenleri bulmak gerekiyor. Ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim sorularını sorduğunuzda sorun tanımlanacaktır.
  2. Gerçekleri açık bir dille tanımlamış olmalısınız.
  3. Bu gerçeklerin amaçlarını belirlemelisiniz.
  4. Aşılacak engelleri belirledikten sonra, yaşanan sorunları etkin bir biçimde çözmelisiniz.

Bir sorunu çözmeden önce, tutumunuzun sorunla başa çıkacak şekilde iyimser olmasına dikkat etmelisiniz. Tüm verileri elde ettikten sonra çözümün önünde bulunan engelleri belirlemelisiniz. Seçenekleri bulduktan sonra alternatif üretmeli, size en az zarar verecek ve sorunun çözümünde başarılı seçenekleri belirlemelisiniz. Seçenekleri deneyerek işe yarayıp yaramadığını görebilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçla yetinebildiğiniz durumda sorunu çözmüşsünüz demektir. Yetmiyorsa başa dönüp daha iyi çözüm arayışına girebilirsiniz.

Ne düşündüğünüz ne hissettiğiniz etkiler. Sorunları yaşamın bir parçası olarak görür ve sürekli bardağın boş tarafını değil de dolu tarafını görürseniz, sorunlar karşısında yıkılmazsınız. İyi belirlenmiş bir sorun, yarı yarıya çözülmüş demektir. Dengeli bir yaşam kurmak için çözüm odaklı davranmalısınız. NLP eğitimleri alarak sorunları çözebilir ve hayata daha pozitif bakabilirsiniz.

 

NLP Teknikleri İle Değişime Hazır mısınız?
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *