Sınava Çalışırken Motivasyonunuzu Nasıl Arttırırsınız?
— 27 Kasım 2017
306
Bazen bir işi yapacağınız zaman, sizin de farklı işlerle ilgilendiğiniz mutlaka olmuştur. Dersinizi çalışmak ve ya işinizi yapmak yerine başka şeylerle ilgileniyorsanız, tam isteki değilsiniz demektir. Çocukların ders masasına oturup derslerini yapmamalarının ve ya yetişkinlerin işlerine odaklanamamalarının en büyük nedeni ‘’motivasyon eksikliğinden’’ kaynaklanmaktadır. Motivasyon; en basit ifadesiyle bir işi yapma isteğidir. Hedefe gitmeyi arzuladığınızda ve onun için mücadele gösterdiğinizde, motivasyonunuz tam seviyeye ulaşacaktır. Bir işe istek duymanızı ‘’motivasyon’’ sağlar.
Motivasyonun 3 temel öğesi mevcuttur; harekete geçme, devamlılık ve yoğunluk, bu öğeler gerçekleştiğinde motive olmuşsunuz demektir.
Motivasyonunuzu Arttırmak İçin Neler Yapmalısınız?
- Öncelikle kendinize bir hedef belirlemelisiniz. Hangi sınava çalışacağınızı ve sonucunda neler kazanacağınızı bilmeniz, en doğal hakkınız.
- Yaşamınıza devam etmeniz ve kendinizi iyi hissetmeniz için bir takım ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekmektedir. Uykusuz, aç karnına ve ya sizi rahatsız edecek aşırı sıcak-soğuk ortamlardan uzak durmalısınız. Hangi işi yaparsanız yapın, fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşılarsanız motivasyonunuz artacaktır.
- Kafanızda sorunlar varken sınavınıza odaklanamazsınız. Ailevi ve ya işle alakalı sorunlarınız varsa önce bunları çözmek için zaman harcamalısınız.
- Hangi sınavınıza hangi zamanlarda çalışacağınızı bilerek hareket etmelisiniz. Programlı davranarak başarıya ulaşabilirsiniz.
- Ders çalışırken ortamın çok sade olmasına özen gösterin. Dağınık ve ilgi çeken eşyaları odanızda tutmamanızı tavsiye ederim.
- Sınavı kazandıktan sonra yaşanacak iyi gelişmeleri hayal ederek, kendinizi motive edebilirsiniz. Sınavı kazandıktan sonra bir iş güvenlik uzmanı ve ya mühendis olacağınızı düşündüğünüzde, daha verimli çalışacaksınız.
- Sürekli hata yapmak istemiyorsanız araştırın, başkalarının tecrübelerinden yararlanın. Çok fazla hata yapmak motivasyonunuzu düşüreceği için, doğru kararlar vermelisiniz.
- Bilmediğiniz ve ya eksik olduğunu düşündüğünüz konuları göz önüne getirerek, daha fazla çalışmalısınız.
- Sürekli olumsuzlukları düşünmeyin. ‘’ya sınavı kazanamazsam’’ ‘’sınavı zamanında yetiştiremezsem’’ gibi olumsuzlukları düşündüğünüzde, motivasyonunuz düşecektir.
- Sınava girmeden önce çok fazla soru çözmek tecrübenizi arttıracaktır. Sınav öncesinde soru çözdüğünüzde, eksiklerinizi bilir ve buna göre önlemler alabilirsiniz.
- Sınava çalıştığınızda farklı şeylerle ilgilenmeyin ve belirli zamanlarda molalar verin. Her şeyin zamanını bilerek hareket ederseniz, motive çalışır ve başarılı olursunuz.
- Dersinize çalışmayı bir amaç haline getirmelisiniz.
- Merak etmek ve araştırmak motivasyonunuzu arttıracaktır. Sıkıcı kaynaklar yerine, size daha fazla enerji veren kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
- İlgi sizi motive edecektir. İlgilendiğiniz konuların üzerinde durmak, ilgi alanlarınızı da genişletecektir.
- Korkularınızla yüzleşerek onları kucaklayın ve çözüm önerileri arayın.
- Sınava çalışırken arada sevdiğiniz şeyleri aklınızdan geçirin. Bu sizi derslerinize bağlayacaktır.
Sınavlarda başarı yakalamak istiyorsanız ‘’motivasyon’’ şarttır. Düzenli çalışıp bol soru çözüyorsanız, motivasyonunuz yüksekse ve kendinize güveniyorsanız, kazanamayacağınız sınav yoktur.
Soru Çözerek Motivasyonunuzu Arttırın!
Cevap yazın