Öğrenilmiş Çaresizliği Hayatınızdan Çıkarmalısınız
— 5 Ağustos 2017
2791
İnsanlar hayatları boyunca mücadele ederek, başarılar elde etmeye çalışırlar. Bazen sürekli mücadele edip duvara toslandığında, bir daha başaramayacaklarını düşünürler. Öğrenilmiş Çaresizlik; Kişinin çok sayıda başarısızlığa uğraması, mücadele etse de bir daha asla başaramayacağını anlayarak ve olayların kendi kontrolünde olmadığını düşünerek, asla başaramayacağına inanmasıdır. Geçmişte acı olaylardan çıkarılan negatif şartlanmalar, bugün ki davranışlarınızı belirler. Kişinin önceki denemelerden edindiği başarısız sonuçlar şu anda kendini sınırlıyorsa bunun adı öğrenilmiş çaresizliktir.
Öğrenilmiş çaresizlik, herkesin içinde çok veya az olmak üzere mutlaka vardır. Hayat boyu her birimiz bir şeyleri dener, fakat başarı yakalayamaz. Sonra tekrar yanılmamak ve başarısız olmamak için bir daha denemeyiz. Tekrar denemek için fırsat yakalandığında ve şartlar değişip yapabilecek hale geldiğinde, geçmişteki başarısızlıkları düşünüp tekrar denemiyoruz. Başarı zirvesine ulaşanlar, asla vazgeçmeyenlerdir. Bir daha yanılmamak için genelde insanlar bir daha denememeyi öğreniyorlar. Hayatı ezberlediğiniz gibi yaşarsanız, mutsuz olursunuz. Zihninizi değiştirmediğiniz zaman, başarısızlığı öğreniyorsunuz.
Öğrenilmiş çaresizlik, insanın düşüncelerini çürüterek cesaretini kırıyor. Kazanmayı değil kaybetmeyi ve kaderine razı olmayı öğretiyor. Düşüncelerinizi yeniden dizayn ederek, asla yılmadan mantıklı hedefler çerçevesinde sürekli denemelisiniz. Başaran birçok insana ‘’hayal görme bunu kimse yapamaz’’ ‘’asla başarılı olamayacaksın’’ ‘’bunu yapmak imkânsız demişlerdir’’ onlar bu sözleri dinlemiş olsalardı, şu an hiçbiri başaramamış olurlardı.
Öğrenilmiş Çaresizlikle Başa Çıkmalısınız
Köpek balığı deneyini bilmeyeniniz yoktur herhalde. Bir köpek balığı aç olarak akvaryuma konulur. Balık akvaryumun her yerinde yüzerek avlayacağı balıkları aramaktadır. Sonra akvaryuma küçük bir balık konur. Köpek balığı balığı yemek için hemen harekete geçer ve ilk saldırısında kafasını ne olduğunu algılayamadığı sert bir şeye çarparak şok geçirir. Çünkü köpek balığı ile küçük balık arasına cam bir bölme yerleştirerek ayırmışlardır. Köpek balığı sonra bir daha dener fakat, kafasını yine cama çarpar. Bir daha dener ve tekrar aynı şeyi yaşar. Yaklaşık 48 saat sonra, köpek balığı küçük balığı yemek için uğraşmayı bırakır. Büyük balık depresyona girmiş ve küçük balığı yemekten vazgeçmiştir. Deneyin bir sonra ki aşamasında ise, aradaki cam bölme kaldırılır. Köpek balığı artık istediği zaman balığı yiyebilecektir. Fakat köpek balığı balığı yemek için hiçbir çaba göstermez. Küçük balık köpek balığının alanında gezinmeye başlar, ama köpek balığı yine de balığı yemez. Sonuç oldukça dramatik olur. Köpek balığı küçük balığı yemeden, açlıktan ölmek üzeredir. Bilim adamları bu deneye öğrenilmiş çaresizlik ismini vermişlerdir.
Öğrenilmiş çaresizlik; İnsanların defalarca denedikleri halde istedikleri sonucu alamamalarından dolayı, bir sonraki denemesinde başarısız olacağını beklentisi sebebi ile, deneme cesaretini kaybedip hiçbir şey yapmamaları durumudur.
Bir sorunu çözme ve hedefi yakalamak için mücadele etmek gerekir. Mücadeleyi bıraktığınızda ve başaramayacağınız hissettiğiniz anda, öğrenilmiş bir çaresiz oluyorsunuz. Alacağınız eğitimlerle öğrenilmiş çaresizliği hayatınızdan ömür boyunca çıkarabilirsiniz.
NLP Teknikleri İle Öğrenilmiş Çaresizliğinizi Yok Edin!
Cevap yazın