Bir şeyleri yapmak istersiniz de, hani üzerinize bir ağırlık çöker ya… Yapmak istediğiniz işleri kötü olaylar nedeniyle yapmamak veya engellemek istersiniz ya… İşte bunun en büyük nedenlerinden biri, motivasyonunuzun düşük olmasından kaynaklanır. En basit tanımıyla Motivasyon; bir şeyleri yapma arzusudur. Hedefe gitme arzusunu başlatan, rehberlik eden ve başarmanızı sağlayan bir süreçtir. Susadığınızda nasıl su içmeye gidiyorsanız, bir hedefi gerçekleştirmek için de o hedefe doğru gitmelisiniz. İşte hedefe giderken moralinizin yüksek olması ve kenetlenmeniz gerekmektedir.
Kendinize Ödül Vermelisiniz?
İnsanın karakteristik özelliklerinde, takdir edilme duygusu vardır. Önemli bir işinizi tamamladığınızda veya bir projede başarılı olduğunuzda, kendinizi ödüllendirmelisiniz. Kendinize sevdiğiniz bir tatlı veya kitap almaktan tutun da bir kahve ısmarlamaya kadar, hoşlandığınız her şey ödülünüz olabilir. Ödülü hak ettiğinizde moraliniz ve motivasyonunuz daha yüksek olacaktır.
İlk Adımı Atmak Çok Önemli
İşleri genelde gözünüzde büyüttüğünüz için bir türlü başlanamaz ve olduğu yerde kalır. İşleri bitirmek için önce başlamak gerekir, unutmayın! başlamak bitirmenin yarısıdır. Bebek adımlarla adım atmak, sizi her seferinde ilerletecektir. Adım atmaya istekli olmazsanız, yapmak istedikleriniz hep birikecektir.
Bardağa Dolu Tarafından Bakın
Hoşlanmadığınız bir işin eğlenceli yönlerini bulmalısınız. İşe eğlenceli tarafından baktığınızda, daha kolay ve verimli bittiğini göreceksiniz. İşin eğlenceli tarafını göremiyorsanız, nasıl eğlenceli olacağını düşünmelisiniz. Hep olumsuzlukları görmek, işin ilerlemesine engel olacaktır.
Ertelemek Düşmanınızdır!
Yapmak istediğiniz işin adımını hemen atmalısınız. Eylemek geçmek ve işinizin peşinden gittiğinizi görmek, motivasyonunuzu yükseltecektir. Eyleme geçmediğiniz her plan, gelecekte geriye dönüp ‘’ah keşke yapsaydım’’ dediğiniz işler olacaktır. Keşke dememek için hemen adım atmalısınız.
İşleri Birbirine Karıştırmayın
Taşıyabileceğiniz yük miktarı ne kadarsa, sadece o kadarını taşıyın. Aynı anda birden fazla işle ilgilenmek, hepsinin yarım kalmasına sebep olacaktır. Tamamlayamadığınız her hedef, moral bozukluğuna ve yetersizlik duygusuna sebep olacaktır. İşleri sıralamaya alarak tamamlayınız ve yolunuza öyle devam ediniz.
İşe Başlayın ve Düzeltmeleri Sonra Yapın!
Mükemmeliyetçilik, daha işin başındayken planlamanın çok uzun sürmesine neden olur. Her şeyin mükemmel şekilde planlanarak kusursuz olmasını beklerseniz, işe bir türlü başlayamaz ya da çok gecikirsiniz. Eyleme geçip ilerleyen aşamalarda hatalarınızı da düzeltirseniz motivasyonunuz yükseltecektir.
Yeterliyseniz Başlamalısınız
Becerileriniz yapacağınız işi karşılamaya yetmiyorsa, başlamak için kendinizi yeterince geliştirmelisiniz. Kendinizi yeterli hissetmediğinizde sakın başlamayın, sonra hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Becerilerinizi geliştirmek için kursa gitmeniz gerekiyorsa kursa, seminere gitmeniz gerekiyorsa seminere gitmelisiniz.
Moraliniz Yüksekken İşe Ara Verin
Olumlu duygular yaşadığınızda yaptığınız işe ara vermelisiniz. Moraliniz yüksekken yaptığınız işe ara vermek, geri döndüğünüzde sizi daha fazla motive edecektir. Ara verdikten sonra, döneceğiniz işe güzel duygular besleyerek gideceksiniz.
Motivasyonunuzu yüksek tutmak ve başarılı olmak için, daha öğrenmeniz gereken yüzlerce teknik mevcut. NLP tekniklerini öğrenerek, motivasyonunuzu sürekli yüksek de tutabilirsiniz.
NLP Eğitimleri ile Motivasyonunuzu Arttırın!
Cevap yazın