Kendinize Güven Duymalısınız
— 23 Eylül 2017
353
Korkular ve endişeler başarı yolunuzu kapatır. Kendinizi yargılamak ve eleştirmek, beraberinde kötü duyguları getirerek size engel olur. Dışarıdan gelen hiçbir etken kendinizi olumsuz değerlendirmenin verdiği ıstırap kadar, sizi güçten düşüremez. Kendine güven duymayan bir insan hayatın içinde başarılı olamaz. Yapabileceğiniz bir şeyleri hayal ettiğinizde iç sesiniz yapamazsınız deyip size olumsuz bir tablo sunuyorsa, bu sizin kendinize güven duymadığınızı gösterecektir.
İnsanların kendilerini çökertmek ve mutsuz olmak için kullandıkları iki yöntem vardır. Başarısız olmalarının ve işleri birbirine karıştırmanın resimlerini zihninde tasarlamak, yaptıklarının yanlış olduğunu hatırlatan içsel bir ses duymak… Birçok insan topluluk önünde konuşamaz ve utanır. Bunun sebebi zihinde rezil olmuş bir fotoğraf düşünmek ve kendilerini aptal yerine koymaktan kaynaklanmaktadır. Bir izleyici kitlesinin önüne çıkıp kendinizi konuşurken hayal ettiğinizde, aniden bir ses ‘’sen aptalsın’’ der ve hemen vazgeçersiniz. Vermiş olduğum sadece bir örnek, zihninizde bunun gibi yüzlerce olumsuzluk düşünüyorsunuzdur. O halde bu durumda düşmanı dışarıda aramaya gerek yok, hepimiz kendi kendimizin düşmanıyız. Bu tarz zihinsel süreçler, bize başarısız olmak için tuzaklar hazırlamaktadır.
Başarmak istediğiniz şeyler için mücadele ederken, zihninizde oluşan olumsuz resimler ve olumsuz iç sesiniz sizi başarısızlığa sürükleyecektir. Önemli olan zihninizi olumlu düşünmeye sevk ederek yönlendirmektir. O halde içsel resimleri ve içsel diyaloğu kullanarak, yeni yollar keşfetmelisiniz. Böylece yaşamınızda daha dinamik ve başarılı bir insan haline gelebilirsiniz.
Önce Eleştirel Sesler Tespit Edilmelidir
İçsel sesler başınızdan geçen olaylar hakkında size küçük düşürücü yorumlar yapar. Ses yumuşak veya yüksek tonlu, iğneleyici ya da katı olabilir. Sesi dinlerken vermiş olduğunuz duygusal tepkiyi fark etmelisiniz. Sesi kontrol etmek, yönlendirmek, hızlı ve yavaş söylemek, olumluya ya da olumsuza çevirmek, tamamen sizin elinizdedir. NLP teknikleri ile iç sesinizi kontrol etmeyi öğrenerek, başarısızlıklara set çekebilirsiniz. Eleştirel seslerin niyetlerini tespit ederek buna göre yol almalısınız. Her davranışın altında olumlu bir niyet yatar, böyle olmadığı takdirde o davranışı bir daha sürdüremezsiniz. Zihninizde oluşan bu sese sanki başkasıymış gibi sorular sorarak, hemen karar vermemiş olursunuz. Zihninizden çıkan hep olumsuz sesler değildir. Sizi motive edici seslerin sözünü hemen dinlemelisiniz. Eleştirel sesinizle karşılıklı iletişim kurarak, en doğru kararları alabilirsiniz.
Olumsuz Düşüncelerden Kurtulmalısınız
Zihninizde oluşan resimleri değiştirmek de tamamen sizin elinizdedir. Olumsuz resimler dinlemek yerine mantıklı sorular sorarak, resmi tamamen değiştirebilirsiniz. Kendinize güven duymamanın en büyük etkeni, olumsuz ifadelerdir. Başkalarıyla iletişim kurarken olumsuz ifadeler kullanırsanız, düşünmek istemediğiniz şeyleri düşünmenizi sağlar. ‘’Toplantı yaparken her şeyi berbat edeceğinizi düşünmek’’ ‘’Tatile çıktığınızda nelerin ters gideceğini düşünmek’’ ‘’ Yola çıktığınızda trafik olacağını ve gecikeceğinizi düşünmek’’ gibi zihninizde kurduğunuz olumsuz resimler ve iç sesinizi, olumlu düşünceye çevirmelisiniz. Zihninizde oluşan düşünceleri ne istediğinizi belirten ifadelere dönüştürdüğünüzde başarılı olursunuz.
NLP teknikleri ile zihninizde kurguladığınız iç seslerinizi ve görsel resimlerinizi olumluya çevirerek başarılı olabilirsiniz.
NLP Eğitimleri İle Güven Duygunuzu Yükseltin!
Cevap yazın