karayolu-tasima-yetki-belgesi

Karayolu Taşıma Yetki Belgesi Sahibi Firmaların Bilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

0 5346

Gerek yolcu taşımacılığı, gerekse yük ve tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili ülkemizde birçok düzenleme yapılarak şoförlerin ve taşıma işi ile ilgilenen firmaların, belirlenen kurallara uymaları için adımlar atılmıştır. Belirlenen kurallar ve alınması gereken yetki belgeleri, karayolunda güvenlik ve kalitenin artmasına neden olmuştur. Bilinçsizce yapılan taşımacılık faaliyetlerinin önüne geçmek için, araçları kullanan şoförler ve yapılacak işler belgelendirilerek kurallara uyulması sağlanmıştır.

Karayolu Taşıma yönetmeliği kapsamına giren taşımacılık, acentelik, nakliye ambarı işletmeciliği, taşıma işleri organizatörlüğü, kargo işletmeciliği lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği, taşıma işleri komisyonculuğu ve benzeri faaliyetlerde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları faaliyetlere uygun olan yetki belgelerini, T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’ndan almak durumundadırlar.

Bu durumda A1 ile T3 arasında tam 37 tane belge türü belirlenmiş. Firmalar kendi faaliyet alanı türüne göre gerekli yeterliği tamamladıklarında, ilgili yetki belgesini almaya hak kazanacaklardır. Firmalar istenilen tüm genel ve özel şartları sağladıktan sonra, eksiksiz olarak istenen tüm evrakları sunmaları durumunda ilgili belgeyi almaya hak kazanacaklardır. Alınan yetki belgelerini yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülükleri de var. Nedir bu yükümlülükler? Belge alındıktan sonra belgenin işlevselliğinin devam etmesi ve kurallara uyma açısından, yapılacak bir dizi işlemler mevcuttur.

Bakanlığın Belirlemiş Olduğu Özel Ve Genel Şartları Yerine Getirerek Yetki Belgesi Alan Firmaların Sorumlulukları Nelerdir?

  • Yetki belgesi sahipleri almış oldukları yetki belgesinin dışında, kesinlikle faaliyette bulunmazlar. Yetki belgesi hangi şartları kapsıyor ise, tamamen o alanla ilgili çalışma yapmak gerekiyor.
  • Kullanılan taşıtı yetki belgesine kaydettirmeden kullanmak kesinlikle yasaktır. Kullanılan taşıtın yetki belgesine önceden kaydı yapılmış olması gerekiyor.
  • Yetki belgesinin alınma tarihinden itibaren fiili olarak, 6 ay içinde mutlaka faaliyete başlanmalı ve belgenin geçerlilik tarihinden itibaren faaliyete 1 yıldan fazla ara verilmemelidir.
  • Belgenin faaliyeti ne ise tamamen belgeye göre faaliyette bulunulmalı, kesinlikle faaliyet dışına çıkılmamalıdır. Örnek verecek olursak K2 belgesi olan bir firma sadece kendi ait olan olan eşya taşımacılığını yapar. Bu belge ile ticari bir eşya / yük taşıması  faaliyetinde bulunuluyorsa, bu yasak bir durumudur.
  • Yetki Belgesi kapsamında yük/eşya veya yolcu taşıması yapacak olan sürücülerin ilgili SRC ve Psikoteknik belgelerinin olması sağlanmalı. SRC belgesi olmadan yük veya yolcu taşımacılığı yapmak ve yetki belgesine kayıtlı  araçları kullanmak, ceza alınmasına  neden olabilir.
  • Bir yetki belgesi sahibinin taşıt belgesine sözleşmeli olarak kayıtlı taşıtların sahipleri, kendi nam ve hesabına taşıma yapamaz ve gönderenlere/yolculara taşıma faturası veya taşıma faturası yerine geçen belge düzenleyemezler.
  • Yetki belgeleri adlarına düzenlenen gerçek ve tüzel kişilerin dışında kullanılamaz ve devredilemez, sadece el değişikliği olabilir.
  • Yetki belgesi sahipleri, yetki belgelerinin yenilenmesi için; yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin 60 gün öncesinden bakanlığa yazılı müracaat etmek şartıyla %95 harç indiriminden yararlanabilirler.
  • Yetki belgeleri türüne göre firmalar mutlaka, ODY veya ÜDY belgeli yönetici istihdam etmek durumundadır.

Muayenelerin, değişiklik bildirimlerinin ve sigortaların takip edilip gerekli bildirimlerin yapılmaması nedeniyle bir çok yetki belgesi iptal edilmiştir. Şoförlerin eksik belgeleri nedeniyle, birçok firma cezalar almış ve araçları bağlanmıştır. İşinize yaptığınız yatırım geleceğiniz için yaptığınız yatırımdır. Siz de yetki belgenizi henüz almadıysanız ve personelinizin belgesi eksik ise, uzman bir kurumdan danışmanlık alarak bir an önce işinizle ilgili gerekli belgelere sahip olabilirsiniz.

 

Karayolu Taşıma Yetki Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *