k1-belgesi

K1 Ve Yıldızlı K1 Belgeli Firmaların Dikkat Edecekleri Önemli Hususlar Nelerdir?

0 20375

Kısaca K1 ve yıldızlı K1 belgelerini tanımlayacak olursak; Belge ve araç türlerine göre şehir içi ve şehirlerarası taşımacılık yapan kişi veya tüzel firmalara verilen belge türleridir. Yıldızlı K1 yetki belgesi taşımacılık yapan ve ağırlık olarak 3.5 tonu geçmeyen kamyonetler için verilen bir belge türü. Yıldızlı K1 yetki belgesine kayıtlı olan sürücü ve araçlar, mutlaka SRC-4 belgesine sahip olmalıdırlar. Yıldızlı K1 belgesi olan sürücülerin SRC-4 belgesi yoksa, hem araç sahibine hem de ruhsat sahibine idari para cezası uygulanıyor. Kısaca bilgi verirsek Yıldızlı K1, şehir içinde 3,5 tonu geçmeyen kamyonetlere verilen bir belge türüdür. Bu belge olan araçlarla il dışına çıkıldığında, çevirme anında cezai durumla karşılaşılır. Araç 3.5 tonu geçiyor ise, bu araçlar Yıldızlı K1 belgesine hiçbir şekilde ilave edilemez.

Hususi Araçlara Yıldızlı K1 belgesi verilir mi? Yıldızlı K1 belgesi alabilmek için, öncelikle araç ruhsatında ticari yazması zorunlu bir durumdur. Ruhsatta Hususi yazan araçlara kesinlikle Yıldızlı K1 belgesi verilmiyor. Belgeyi alabilmek için sadece ruhsatta ticari araç yazması yetmiyor. Belgeyi alacak şahsın ya da tüzel firmanın, mutlaka vergi mükellefi olması gerekiyor. Belgeyi alabilmek için belirli bir tutar harç ücreti yatırılması gerekiyor. Bu tutar her yıl ortalama %10 ila %12 arasında artış gösterebiliyor.

Peki Yıldızlı K1 belgesini alanlar süresiz kullanabiliyorlar mı?   

Belge süresiz değil ve 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Belgesi olup 5 yılın sonunda yenilemek isteyenler, %95 indirimle belgeyi yeniliyorlar. Süreyi geçiren firmaların ilgili aracı veya araçlarına cezai işleme düşer ve %95 indirim uygulanmaz aynı zamanda belge iptaline kadar gidebilecek durumları vardır

Yıldızlı K1 belgesine sahip olan firmaların yönetmelik ve hükümlere göre yapmaları gereken işlemleri nelerdir?

Yetki belgesi alındıktan sonra oluşabilecek ünvan, vergi numarası, adres, hisse devri, yönetici değişiklikleri, sermaye miktarı ve araçların yapısal durumunda meydana gelebilecek değişikliklerin, 60 gün içinde bakanlığa müracaat edilerek değiştirilmesi gerekiyor. Zamanında yapılan değişikliklerin bildirilmemesi, cezai durumları da birlikte getiriyor.

Şimdi K1 belgesi nedir? Şartları nelerdir? dilerseniz birlikte inceleyelim.

Biliyorsunuz ki Yıldızlı K1 belgesi 3,5 tona kadar olan araçlar için verilen bir belge türüydü. K1 belgesi ise 3,5 tondan fazla olan araçlar için verilen bir belge türü. K1 belgeli araçları kullanan sürücülerin, SRC-4 belgelerinin olması ve tüzel şirketlerinde ODY-4 belgesine sahip olmaları gerekiyor. Tüzel şirketler K1 belgesi aldığında, ODY-4 için 6 aylık taahhüt verilebiliyor ve belgenin alınması isteniyor. 6 ay içerisinde ODY-4 belgesi alınmadığı takdirde, K1 belgesinin işletilmesi, firma işletene kadar her ay idari para cezası uygulanması anlamına geliyor. K1 belgesinin alınabilmesi için mutlaka vergi mükellefi olunup, herhangi bir ticaret odasına kayıt gereklidir. İşletme sermayesinin ise en az 10.000 TL olarak gösterilmesi gerekiyor. Belgeyi alabilmek için şahıs firmalarında 30 ton, tüzel kişilerde ise 110 ton azami yüklü ağırlığı olan araç kapasitesi gerekiyor. Bu tonajları sağlayamayan şahıs ve tüzel kişiler belgeyi alamıyorlar. Belgeyi alan vergi mükellefleri, Türkiye’nin her yerinde mevzuata uygun olarak nakliye yapabiliyorlar. Yıldızlı K1 belgesinde olduğu gibi, K1 belgesi harçlarında da her yıl %10 ila %12 arasında artış yapılıyor. Yetki belgesi alındıktan sonra unvan, sermaye miktarı, hisse devri, yöneticilik değişikliği ve araçlarda oluşan yapısal değişikliklerin, 60 gün içinde bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Zamanında yapılmayan müracaatlar için cezai işlemler uygulanıyor. K1 belgesinin süreside 5 yıldır. Yine 5 yılın sonunda yenilerseniz %95 indirimden K1 içinde yararlanabiliyorsunuz. 5 yıl dolduktan sonra yapılan işlemlerde,  %95 indirim yapılmaz ve cezai işlemler uygulanır süresi geçmesi halinde belli tarihten sonra belgenin iptaline kadar gitmektedir.

K1 ve Yıldızlı K1 belgesini başarı oranı yüksek ve eğitimi kaliteli olan kurumlardan almanızı ve bunun yanında SRC-4 VE ODY belgesini zaman geçmeden elde etmenizi tavsiye ediyorum. İşinize yaptığınız yatırım, hem sizi ceza ve tehlikelerden koruyacak, hem de işinizi daha rahat yapmanızı sağlayacaktır.

 

K1 Yetki Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Al!   Yıldızlı K1 Yetki Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Al!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *