imgd-code-ve-rid

IMGD CODE ve RID’de 250.000 TL ye Kadar Ceza Riski Getirildi

0 656

Tehlikeli maddelerin son tüketiciye ulaşması sadece kara yolu ile sağlanmamaktadır. Dünya genelinde tehlikeli maddeler demir yolu, deniz yolu ve hava yoluyla da taşınmaktadır. Taşıma türlerinin özelliklerine göre tehlikeli maddeler bu süreçte oluşabilecek riskleri ayrı değerlendirilerek, her bir taşıma türü için ayrı düzenlemeler getirilmiştir. Tehlikeli maddeler kara yolu ile taşındığında ADR düzenlemelerine göre, deniz yolu ile taşındığında IMDG CODE düzenlemelerine göre ve demir yolu ile taşındığında ise RID uluslararası düzenlemelerine göre işlem görmektedir.

Ülkemizde yukarıda saymış olduğum tüm taşıma türleri kullanılmaktadır. 2012 yılında tüm taşıma modları Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü sistemine dahil edilerek, tek çatı altında toplanmış ve kombine taşıma sistemi oluşturulmuştur. 2012 yılından önce bahsettiğim her bir taşıma türü ayrı bir çatı altında yürütülmekteydi.

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü, tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili yeni çalışmalara imza atmıştır. 30.12.2016 yılında yayınlanan 2017 Yılı Yeniden Değerleme Oranın Uygulaması Genelgesi ile 2017 yılında tehlikeli maddeleri deniz yolu ve demir yolu ile gönderen, taşıyan, ve işleten firmalara kurallara uymadıkları ve gereken önlemleri almadıkları için, yüksek cezalar getirilmiştir. Yaptırımlara ve cezalara maruz kalmak istemiyorsanız, mutlaka alınması gereken önlemleri zamanında ve doğru şekilde almalısınız.

Genelgeye göre deniz yolu ve demir yolu ile tehlikeli madde faaliyetinde bulunanların karşılaşabilecekleri cezaları birlikte yazımızda inceleyebiliriz.

Deniz Yolu ile Tehlikeli Madde Faaliyetlerinde Bulunanları Bekleyen Riskler

Tehlikeli maddelerin deniz yolu ile taşınması hakkındaki yönetmelikte, ceza miktarı aralığı 1000 TL den 77.000 TL ye kadar değişmektedir.

  • Kıyı Tesislerinin İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında;

İzin alacak veya yenileme yapacak tehlikeli yük elleçleyen kıyı tesislerinin, bu yüklerin elleçlenmesi ve taşınmasının uygun olduğunu onaylayan ‘’Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi ‘’ almaları ve geçerli olan durumda ise bulundurmaları gerekmektedir. Belirtilen zorunluluğa uymayan tesislere 51.915 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

  • Paketlenen tehlikeli maddelerin taşınması faaliyetinde bulunan kıyı tesisleri ve yükle ilgilenenler, IMDG CODE içerisinde belirtilen kuralları içeren bir güvenlik planı oluşturmalıdırlar. Planı oluşturmayanlara da aynı idari para cezası uygulanmaktadır.
  • Yukarıda belirtmiş olduğum uygunsuzlukların düzeltilmesi için yetkililere 3 aylık bir düzeltme süresi tanınıyor. Bu süre zarfında istenilen düzenlemeleri yapmayanlara 77.873 TL para cezası kesilmektedir.
  • Tehlikeli madde elleçleyen kıyı tesisleri, Tehlikeli Madde Rehberi oluşturarak güncel durumda tutmalıdırlar. Tehlikeli madde elleçleyen kıyı tesisleri, tehlikeli maddelerle yapılan ilgili tüm işlemlerin tedbirlerini ve sorumluluklarını nasıl yerine getirdiklerini, rehber üzerinde açıklayarak güncel tutmalıdırlar. Oluşturulmayan ve güncel durumda olmayan rehber nedeniyle kıyı tesislerine 10.380 TL idari para cezası kesilmektedir.

Demir Yolu ile Tehlikeli Madde Faaliyetlerinde Bulunanları Bekleyen Riskler

Bildiğiniz gibi ülkemizde son dönemlerde demir yolu taşımacılığı özelleştirilmiştir. Tehlikeli maddelerin taşınmasında gönderen, taşımacı ve tren sorumluları yasal sorumluluklarını yerine getirmedikleri durumda, 500 TL den 250.000 TL ye kadar ağır para cezaları ile karşılaşabilmektedirler.

  • Demir yolunda taşınması yasak olan maddeleri, demir yolu ile taşıyan ve demir yolu deposunda bulunduranlara ve gönderenlere RID’e göre 51.915 TL ceza kesilmektedir.
  • Tehlikeli maddelerin UN sertifikasına sahip olmayan ambalajlarla taşınması ve gönderilmesi durumunda, taşıyan ve gönderene ayrı ayrı 10.383 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Aynı durumun kara yolunda gerçekleşmesinde ise, ADR hükümlerine göre gönderene 1.206 TL ceza kesilmektedir.
  • RID kapsamında taşımacı, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunanlar, RID konusunda uzman bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanından hizmet almaları gerekmektedir. RID konusunda uzman TMGD bulundurmayan firmalara 10.383 TL para cezası kesilir.
  • Çok Modlu Taşıma Formu ve Taşıma Evrakı düzenlenmeden yapılan taşımalarda ise, gönderen ve taşımacıya ayrı olarak 5.191 TL para cezası kesilir.

Demir yollarında tehlikeli madde taşımacılığında verilen en yüksek ceza nedir diye sorsam? Verilen en yüksek ceza tehlikeli madde taşıyan tren vagonlarının, Türk boğazlar bölgesi asma köprülerinden ve tüp geçitlerden geçirilmesidir. Ceza miktarı ise tam tamına 259.000 TL dir. Umarım yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. İşinize değer katmak ve cezalardan korunmak için, alanında uzman eğitim ve danışmanlık kurumlarından destek alabilirsiniz.

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!

 

IMDG Güvenlik Danışmanlığı Eğitimleri için Tıkayın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *