hizli-okuma-ic

Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

0 9717

Hızlı okumak; Belirli bir sürede okuduğunuz kelime sayısının artması anlamına geliyor. Hızlı okumak sadece okuyup geçmek değil, anlamak ve bellek diyaloğunu arttırmak manasına da gelmektedir. Anlama oranı ve kelime sayısının diğer kişilere göre artmasına, ‘’hızlı okuma’’ denmektedir. Sadece hızlı okumak yetmiyor, okuduğunuzu anlamak da gerekiyor.

Hızlı Okumak İçin Uygulanması Gereken Teknikler

  1. Görselleri algılama kapasitesini arttırmak; Kelime çalışmaları yaparak, kelimeleri daha çabuk zamanda tanımaya başlamalısınız. Bir boş kağıt üzerine 2 harfliden başlayarak 7 harfliye kadar kelimeleri yan yana yazın ve gözlerinizi bu kelimeler üzerinde hızlı bir şekilde gezdirerek, okuyup anlamaya çalışın.
  2. Kelime hafızanızı geliştirmelisiniz; Ne kadar fazla kelime bilirseniz, o kadar çabuk okursunuz. Bilmediğiniz kelimeler bildiklerinize göre, vaktinizi daha fazla alır.
  3. Eski okuma alışkanlıklarınızdan kurtulmanız çok önemli; Sesli okuma, tekrar baştan başlama ve göz tembelliğini önleyerek, gözü daha fazla uzağa bakmaya zorlamanız gerekiyor.
  4. Dikkatinizi toplamalısınız; Ne işle ilgileniyorsanız, onu yapmalısınız. Kitap okurken aklınıza birçok düşünceyi getirip, dikkatinizi dağıtmamalısınız. Kitap okurken farklı şeylerle ilgilenmek, sizi yavaşlatacaktır.
  5. Gözünüzle okuyun; İçten ve ya dıştan okumak, ikisi de hatalıdır. Kitapları okuma oranı ağız değil gözdür. Okuduğunuz metni anlamadım deyip başa dönmemelisiniz. Okuma metnini anlamanızın bir diğer önemli yolu; kim, ne, nasıl, ne zaman, niçin ve nerede soruları sormaktan geçiyor.
  6. Göz atma tekniği; Kitaba başlamadan önce gözünüzle tüm sayfalar üzerinden gezdirerek ana başlık, paragraf başları ve sonlarını okuyun. Elde edilen verileri zihinden birleştirerek bir fikir beyan edebilirsiniz.
  7. Çok fazla kitap okuyun; Ne kadar çok kitap okursanız, o kadar fazla görme alanınız genişleyecektir. Cümlelerin gelişinden hangi noktaya ulaşacağını, rahatlıkla tahmin edebilirsiniz.
  8. Hızlı okumak istiyorsanız öncelikle kendinize güven duymalısınız; Okuduğunuzu unutmak ve anlamamaktan dolayı tekrar başa dönmemelisiniz. Kendinize bir amaç belirleyip o çizgide ilerleyin.
  9. Sütün tarama tekniği; Gözlerinizi metin üzerinde soldan sağa ve sağdan sola kaydırırsanız, hızlı okuyamazsınız. Göz kaydırırken daha fazla satır atlamanız ve buna göre çalışmanız gerekecektir.

Okuma Hızınızı Düşürecek Alışkanlıklar Nelerdir?

  • Okurken, daha iyi anlayacağınızı düşündüğünüz için başa dönmeyin
  • Cümleler yerine kelimeleri takip etmek yanlıştır
  • Dikkatinizi toplayın ve asla dağılmasına izin vermeyin
  • Ana düşünceyi yakalamak için, yan düşünceleri kaçırmayın
  • Sürekli kısa metinlere yönelmeyin

Hızlı okumanın en önemli kriteri, gözleri geliştirmektir. Okuma işi gözler sayesinde yapıldığı için, gözler bir kamera gibi gördüklerini odaklar ve kayda alır. Göz antrenmanları yaparak, daha hızlı okuyabilirsiniz.

Hızlı Öğrenmek İçin Bol Soru Çözün!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *