gumruk-musavirligi

Gümrük Müşavirliği Ve Yardımcılığı Sınavını Kazandıracak Öneriler

0 15449

Bir meslek düşünün. Bu meslekte ilerlemeniz 1 ay önceden ilan edilen bir sınava bağlı. Bu sınava hayatınız boyunca en fazla 3 kere girebiliyorsunuz. Tabi öncesinde staj ve diğer şartlarınızı da sınavın ilan edildiği yılın başında sağlamanız gerekiyor. Gümrük Müşavir Yardımcılığı için en az 1 yıl; Gümrük Müşavirliği için en az 2 yıl staj yapmanız gerekiyor. Sınavlar sene sonu yapıldığında staj süreleri aslında 1’er yıl daha fazla oluyor.

Mesleğe stajer olarak başlıyorsunuz. Bunun için belirli yüksekokullardan veya üniversitelerden mezun olma şartı da var. Her üniveersiteyi bitiren Gümrük Müşaviri olamıyor. Önce Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavına giriyorsunuz. Aslında mesleğe yeni giren birisi için bu sınav gereği gibi ehil kişiler tarafından yapılsa oldukça yararlı bir sınav oluyor. Zira stajerler sınava hazırlanırken yaptıkları işin en ince detaylarını öğrenmeye çalışıyor. Bu sınavda 60 puan almak yeterli ve ayrıca sözlü sınav yapılmıyor. Sınav ehil kişiler tarafından yapıldığında kapsam dahilinde uygun sorular hazırlanırsa problem yok. Kendini hazırlayanlar için bu sınavda 60 almak sorun olmuyor.

Asıl mesele bundan sonra başlıyor. Sınavı kazandıktan sonra 2 yıllık stajınızı başlatıyorsunuz. Yardımcı karnenizi sınav sene sonu yapıldığından ve aynı sene alamadığınızdan dolayı 1 sene daha staj yapmak durumunda kalıyorsunuz. Bu durum da fazla sorun edlimiyor aslında. Sorun bundan sonra başlıyor. Hayatınız boyunca en fazla  3 kere girebileceğiniz sınav için yeterince zaman varken hazırlanmanız gerekiyor. Bunun için bazıları kendileri çalışırken diğerleri de kurslar vasıtasıyla kendilerini sınava hazırlıyorlar. Sınavda en az 70 puan almanız gerekiyor.  Sınav tarihi açıklandığında çok az bir süre kalıyor. Süre azaldıkça heyecan ve stres artıyor. Hele de sınava son giriş hakkınızda bu stres dayanılmaz boyuta gelebiliyor. Planlı, programlı çalışma ile stres ve heyecan kontrolü sınava hazırlananlar için önemli.

Sınava Etkin Hazırlık Nasıl Olur?

Peki bu strese girmeden en etkin şekilde sınava hazırlanmak için ne yapılmalı, nasıl çalışılmalıdır?

  1. Sınava yeterli zaman varken hazırlanmaya başlanmalıdır. Eğer kendiniz rahatlıkla çalışabileceğinize ve disiplinli olarak hazırlanabileceğinize emin değilseniz bu konularda etkin bir kursa kayıt olmanız önemlidir. Hem bir çalışma programınız olur, hem de konuların önemli kısımları dersler sırasında anlaşılır. Sorular eğitmenlere sorularak gereksiz zaman kaybı engellenir.
  2. Eğitim sırasında sizlere özet notlar verilse de kendi notlarınızı ayrıca tutmanız çok önemlidir. Not tutma yönteminiz de etkin olmalıdır. Gümrük Sınavları için en etkin Not Tutma Cornell Metodu ile başlamalıdır. Konunun ana kısımları, bu kısımların önemli bilgileri (süre, kurum, tanım, anahtar kelimeler gibi) not edilmelidir. Sonrasında kısa özet için sayfanın altında yer bırakılmalıdır. Kısa özet sırasında resimlendirme ve şekiller kullanılması faydalıdır.
  3. Mevzuat en az 1-2 kere önemli kısımların altı çizilerek okunmalıdır. Buradaki önemli hususlar tutulan notlara geçilmelidir. Not tutulurken detaya girilmemesi, sadece anahtar kelimelerle yetinilmesi çok önemlidir.  Zira aldığınız notlar başkası için değil kendiniz içindir. Bir bakışta konuyu özetleyebileceğiniz şekilde notlar alınmalıdır.
  4. Konular bittiğinde artık çalışma kitap üzerinden devam etmemelidir. Alınan notlar tekrar özetlenmeli ve daha görsel hale getirilmeli, akılda tutulması gereken yerler resimlestirilmeli veya şekillerle, bağlantılarla birleştirilmelidir.
  5. Kısa ve etkin not almanın önemi sınav zamanı yaklaştığında daha iyi anlaşılacaktır. Zira sınava hazırlanan bir çok arkadaşın bildikleri konuyu hatırlayamadıkları ve çok iyi bildikleri hususu yanlış yaptıklarına dair  durumlarla karşılaşıyoruz. Bunun sebebi çok fazla şeyi ezberlemeye çalışmaktan geçiyor. Bu da beynimizin çalışma sistemine ters. Her şeyin hatırlanma görevini kısa süreli hafızamıza yıkamayız.
  6. Bir eğitmen ne kadar az sunum yapıyor ve mevzuatı kendi mantığı içinde özetleyerek, konuları birbirine bağlayarak anlatıyorsa o kadar iyidir. Çünkü anlattıkları o derece akılda kalıcı olur.  Bu nedenle size verilen slaytlara fazla güvenmeyin. Kendi notlarınızı mutlaka yukarıda belirtilen şekilde çıkarın.
  7. Sınav zamanı yaklaştıkça artık notlarınızı görsel olarak hatırlamaya, işitsel olarak tekrar etmeye zaman harcayın. Notlar kısa olacağından çok hızlı bir şekilde tekrar edecek ve hatırlama katsayınızı ve bağlantılarınızı arttıracaksınız.
  8. Son dönemde soru çözme çalışmalarınızı da yoğunlaştırın. Ancak çok ince detaylarda kafanızı karıştırıp detaya boğulmayın. Yeni şeyler öğrenmektense öğrendiklerinizi daha da iyi hatırlamak için zamanınızı kullanın.
  9. Son hafta stresini arttıracak ortamlardan uzak durun. Mümkünse kendi çalışma sisteminize uygun, daha dingin bir ortam sizin için daha faydalı olabilir.
  10. Son gün çalıştığınız bazı konuları hatırlayabilirsiniz ama emin olun daha önce çalıştığınız bir çok konuyu unutma riskiniz daha büyük olacaktır. Son gün stresinizi giderecek şekilde bir gün geçirin.
  11. Başka ilde kalıyorsanız sınav yerine en az 1 gün önceden gidiniz. Sınavın yapılacağından en az 1 saat önce de sınav binasında bulunun.
  12. Sınav sırasında zorlandığınız sorularda fazla zaman harcamayın. Yapamadığınız soruları işaretleyip sonraki sorulara geçin. Zaman kaybetmeyin. Tüm sorular bittikten sonra boş bırakılan sorulara döndüğünüzde zihninizin bazı şeyleri çok daha rahat hatırladığını farkedeceksiniz.
  13. Emin olmadığınız sorularda ilk verdiğiniz cevabın doğru olma olasılığı yüksektir. Eğer cevaptan emin değilseniz ilk verdiğiniz cevabı değiştirmeyin.

Gümrük Müşavirliği sınavı ile ilgili daha söylenecek çok şey var. Ancak öncelikle yapmamız gereken şey bizim iyi hazırlık dönemi geçirmemizdir. Zira Gümrük Müşavirliği sınavına hazırlanırken mesleğin en ince detayları öğrenilmektedir.

 

Gümrük Müşavirliği Sınavı Hakkında Detaylı Bilgi Al!

 

Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavı Hakkında Detaylı Bilgi Al!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *