Ders Çalışmak İçin Nasıl Plan Yapılmalıdır?
— 22 Aralık 2017
1317
Öğrencinin ve ya sınava girecek kişilerin en fazla zorlandıkları konuların başında, plan yapmak geliyor. Olumsuz düşüncelere sahip olan ve ders çalışmaktan sürekli sıkılan kişiler, plan yapmak için aşırı zorlanırlar. Çok istekli olan öğrenciler genelde inatçı olurlar ve yaptıkları planlara harfiyen uyarlar.
Plan Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Yapılan hatalardan ilki; Plan yapılınca sanki sihirli bir değnek size ders yaptıracak olarak düşünülür. Ders çalışma isteği olmayan bir öğrenci, ne kadar plan yaparsa yapsın ders çalışamaz. Ders çalışmak için öncelikle kendinizi motive etmelisiniz. İradenizi sağlam tutar ve sınavı kazandığınızda neler elde edeceğinizi düşünürseniz, planınıza uymanız daha kolay olacaktır.
- Plan sadece ders çalışma zamanlarını belirlemek için yapılmamaktadır. Plan yaparken hobilerinize ve zevklerinize de zaman ayırmalısınız. Planlama bir bütün olarak ele alınmalı, dinleneceğiniz ve ders çalışacağınız zamanlar, önceden ayarlanmalıdır.
- Harika bir plan yapmanız zordur. He planın yanlışlıkları ve kusurları olabilir. Ani olabilecek sorunlar ve beklemediğiniz durumlarda planınız sarkabilir. Önemli olan planınızda, geçmişe dönük tamamlayamadığınız konuları telafi etmektir. Planınız sarktığında motivasyonunuzu düşürmeyin ve kendinizi asla kötü hissetmeyin, kaldığınız yerden çalışmaya devam edebilirsiniz.
- En iyi plan kendi yaptığınız plandır. Genelde öğrenciler rehber öğretmenlerden kendileri için plan yapılmasını isterler. Kendi durumunuzu, aksaklıklarınızı, ne zaman ve hangi yöntemlerle verimli çalışabileceğinizi, sizden daha iyi kimse bilemez.
- Plandaki en büyük hata kontroldür. Plana uyup uymadığınızı kontrol ederek, kendinizi yönlendirmelisiniz. Takip ederseniz nerede olduğunuzu bilirsiniz.
İyi Bir Plan Nasıl Yapılmalıdır?
En iyi planı kendiniz için yine siz yaparsınız. Çalışmak için sebepleriniz neler, öncelikle bunları bilmelisiniz. Planınız anlaşılır ve net olmalıdır. Hangi dersleri hangi günlerde çalışmanız gerektiğini belirlemelisiniz. ‘’Her gün 3 saat çalışacağım ve her 1 saatte 10’ar dakikalık molalar vereceğim.’’ gibi net bir plana sahip olmalısınız. Ders çalıştıktan sonra soru çözerek, bilgilerinizi pekiştirmeyi unutmayın.
Plan size ne yaptığınızı ve nerede olduğunuzu gösterecektir. Sınava hazırlanan öğrencilerin büyük bir kısmı sürekli ders çalışmalarına rağmen ya aynı dersleri çalışırlar ya da nerede olduklarınız bilemezler. Düzensiz ders çalıştığınızda sınavı kazanma ihtimaliniz düşecektir. Sınavı kazanmak için her dersi eşit miktarda çalışmalısınız. Matematiği çalışmayıp sürekli Türkçe çalışıyorsanız ve sınavda her iki dersten de sorular çıkıyorsa, iki dersi de düzenli çalışmalısınız. Ne kadar çalıştığınız önemli fakat neyi çalıştığınız daha da önemlidir.
Plan yaparken kendinizi yıpratacak düzeyde ağır olmaması gerekmektedir. Uyku ve beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Aşırı uyumak ve az uyumak; ikisi de tavsiye edilmez. Uykunuz düzenli olmalı ve kahvaltınızı istisnasız olarak her gün yapmalısınız. Bol-bol meyve ve sebze tüketerek, hazır gıdalardan ve abur-cuburdan uzak durmalısınız.
Dersleriniz bittikten sonra sürekli soru çözerseniz, kendinizi geliştirmiş olursunuz. Soru çözmek, öğrenmeyi kalıcı hale getirmektedir.
Soru Çözerek Planınızı Gerçekleştirin!
Cevap yazın