Yetki Belgelerine Kayıtlı Araçların Muayene ve Sigortalarına Dikkat Edilmesi Neden Önemlidir?
— 19 Aralık 2016
8681
Ülkemiz genelinde faaliyet gösteren firmaların kullanmış oldukları ticari araçların türüne ve faaliyette olduğu iş kollarına göre, yasal olarak çıkarmaları gereken yetki belgeleri vardır. İlgili resmi kurumdan alınan yetki belgeleri olmadığı sürece, ticari araç kullanılması ve faaliyette bulunulması kesinlikle yasaktır. T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı ile Ticaret Odaları’ndan alınan belgelere sahip olmanın yanısıra bütün sorumlulukları da yerine getirmek gerekiyor.
Yetki belgeleri olan firmaların herhangi bir cezai yaptırıma düşmemesi için, yapmaları gereken sorumluluklar mevcuttur. Büyük bedeller ödeyerek yetki belgesini almanın yanısıra belgeyi elinde bulundurabilmek için de dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. 2016 yılı Nisan ayında yetki belgesi sahibi firmaların dikkat etmesi gereken önemli gelişmeler yaşanmıştır. Yetki Belgeleri ile ilgili yaşanan bu gelişme nedir? Ticari araç sahibi firmaların sorumlulukları nelerdir? Yazımızın akışında konuya birlikte değinelim.
Yetki Belgesi Sahibi Firmaları İlgilendiren Konular
Gelişmelerden ilki araç muayene ve sigortaları ile alakalıdır. Son gelişmede Yetki Belgesi – Araç Muayeneleri ve Sigorta birbirine entegre olmuş durumda. Durumu açıklayacak olursak; T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı daha önce sigorta ve muayenesi olmayan ve zamanında yenileme yapılmayan araçları yetki belgelerinden düşürmüyordu.
Son yapılan düzenleme ile birlikte ticari araçları olup yetki belgesine sahip olan firmalar, T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu süre içerisinde, ilgili araçların sigorta ve muayenelerini yenilemeleri gerekiyor. Bu sürece uymayan sigorta ve muayene tarihini geçen araçların, yetki belgelerinden otomatik olarak düşürülüyor. Böylece asgari kapasite de kaybedilmesi halinde farkına bile varmadan Yetki Belgenizin iptal olma tehlikesi bulunuyor.
Ülke genelinde araçlarının sigorta ve muayene tarihini yenilemeyen bazı firmaların araçlarındaki bu eksiklikten dolayı yetki belgeleri iptal edilmiştir. Konu bu kadar ciddidir. Sadece İstanbul’da Nisan-Temmuz ayları içerisinde 50.000’e yakın aracın yetki belgesi sigorta ve muayeneleri yenilenmediği için, otomatik olarak düşürülmüştür. Belirtilen sayı oldukça fazla ve ihmale gelmeyecek bir durumdur. Firmaların büyük bir çoğunluğunun bu uygulamadan haberi bile olmadığını düşündüğümüzden bu makalemizle yetki belgeniz için önemli olan bu hususu mümkün olduğunca fazla kişiye ulaşmasını sağlamaya yardımcı olmanızı bekliyoruz. Çoğu firma bu durumu araçları trafikte veya tartı istasyonlarında çevrildiğinde, Yetki Belgesi Taşımacılık cezaları kesilence öğreniyorlar. Sistemden yetki belgesi düşen araçların taşımacılık yapması kanunen yasaktır. Bunun yanı sıra bundan dolayı asgari kapasite altına düşerseniz artık bir Yetki Belgeniz de olmayabilir. ;Yani bu durum tüm araçlarınızı etkileyebilir.
Yetki belgesi bir şekilde araç muayene ve zorunlu trafik sigortasından dolayı düşmüş ise, trafikte uygulanan para cezası 600 TL ile 1.300 TL arasında. Bu durumdan ceza alan araçlara, Yetki Belgesiz Cezası uygulanıyor. Ama cezanın büyüğü asgari kapasitesi altına düşmeniz halinde oluyor. Bu durumun farkına zamanında varmadıysanız Yetki Belgeniz iptal ediliyor ve yeniden Yetki Belgesi ücreti ödeyerek tüm araçlarınız için Taşıt Kartlarını yeniden çıkartmanız gerekiyor.
Araçların Yetki Belgesi Düştüyse Tekrar Nasıl Yenileniyor?
Yetki belgesi düşen aracın önce sigorta veya muayenesinin yenilenmeli, sonrasında ise Bakanlığa müracaat edilerek tekrar ilave edilmesi gerekiyor. Firmalar işlerinin yoğunluğundan dolayı güncel kanunları takip edememekte ve yetki belgesi ile alakalı değişikliklerden haberdar olamamaktadır. Profesyonel firmalardan danışmanlık alarak, süreçlerin takip edilmesini sağlamak çok önemli bir durumdur. Alanında uzman bir eğitim ve danışmanlık firması ile çalışıldığında, belge iptali gibi sorunlarla karşılaşılmayacaktır.
Yetki Belgeleri İçin Detaylı Bilgi Al!
Eğitimsiz ve Sınavsız SRC Belgesi Başvurusu Yapın!
Cevap yazın