Önce Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesini kimlerin alması gerektiğinden bahsedelim.Tehlikeli maddeleri dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen ,alan, boşaltan,taşıyan, taşınabilir tank ve tank konteyner faaliyetlerinden birinde ve birden fazlası ile iştigal olan firmalar, tehlikeli madde faaliyet belgesi almak durumundadır.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, 5 yıl geçerli süreyle veriliyor. Belge 5 yılın sonunda tekrar yenilenmesi gerekiyor. Tehlikeli madde taşıyan firmalar oluşabilecek hasar ve yaralanmaları önleyebilmek ve minimuma indirebilmek için, ADR hükümlerine göre, Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınması Hakkındaki Yönetmeliğini baz alarak gerekli tedbirleri almak durumundadır. Kurallara uymayan firmalar idari para cezası veya Belge iptali cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nasıl Yapılmalıdır? Doğru Yapılmadığı Zaman Yaptırımları Nelerdir?
Tehlikeli maddeler karayolunda taşınacaksa, tehlikeli maddelerin taşınacağı ambalajlar Bakanlık veya ADR, ye taraf ilgili ülkenin yetkili otoritesi tarafından, yetkilendirilmiş firmalar tarafından test ettirilmelidir. Test sonucunda UN numarası verilerek sertifikalandırılmış ambalajların kullanılması zorunludur. Ambalajların gönderici tarafından ADR’ye göre etiketlenip işaretlenmiş olması, diğer tarafın ise gerekli kontrolleri sağlaması gerekiyor. Tehlikeli madde taşımacılığında ADR’de tanımlanmış işaret, etiket ve turuncu plakaların kullanılması gerekiyor. Araçların işaretlenmesi, gönderen, taşıma işlemini yapan ve sürücünün sorumluluğundadır. Yapılan işlemlerden birinin eksik olması durumunda, tüm taraflar idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilmektedirler.
Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlarda, asgari sayı ve kapasitede yangınla mücadele teçhizatının ve genel, kişisel koruyucu teçhizatının bulundurulması zorunludur. Kontrollerin gönderici ve alıcı tarafından yapılması oldukça önemli bir durumdur.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı Yapacak Olan Kişiler Hangi Belgelere Sahip Olmalıdırlar?
Taşımacılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, M1, M2, M3, N1, N2, R1 ,R2 ve TİO yetki belgelerinden en az birine sahip olmaları zorunludur. Taşımacı firma seçilmeden önce, mutlaka taşımaya göre yapılacak uygun yetki belgesinin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Gerekli belgelerin taşıma yapacak firmadan ibrazı istenmelidir.
Şoförlerin de tehlikeli madde taşımacılığı yapması için, bazı belgelere ihtiyacı vardır. Tehlikeli mal taşımacılığı yapacak şoförün, SRC5 ADR Şoför Eğitimi Sertifikasına sahip olması gerekiyor. Tehlikeli maddelerin belgesi olmayan ve işinde uzman olmayan kişiler tarafından taşınması, ciddi tehlikeleri beraberinde getirecektir. Tehlikeli madde taşınmadan önce, bazı evrakların mutlaka araçta bulundurulması gerekiyor. Evraklardan en önemlisi Taşıma Evrakıdır. Taşıma öncesi gerekli bilgileri içeren evrak, taşımacıya sevkiyat öncesinde teslim edilmelidir.
Faaliyet belgesi olan firmaların daha dikkatli ve titiz davranabilmeleri için ve güncel yasaları takip edebilmeleri için, alanında uzman firmalardan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmetini almaları ya da bünyelerinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmeleri gerekiyor.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!
Cevap yazın