Yıldızlı K2 belgesi ülke genelinde T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’ndan en fazla alınmış belge türüdür. Özellikle büyük şehirlerde iş ve tarım alanlarının yoğun olduğu bölgelerde, Yıldızlı K2 belgesi yüzbinlerce kişi tarafından alınmış.
Yıldızlı K2 belgesi ne anlama geliyor? Hangi alanlarda hangi şartlarda kullanılıyor? Detaylı bir şekilde inceleyelim. Yıldızlı K2 belgesi kısaca; 3,5 tonu geçmeyen kamyonetler için verilen bir belge türüdür. Bu belgeyi alan kişi kendi iştigali ile ilgili, yük taşımacılığı yapabiliyor. Belge ile kesinlikle ticari amaçla nakliye yapılamıyor. Kendi işi ile meşgul olup yük taşıyan ve 3,5 tonu geçmeyen ve kamyoneti olan herkesin bu belgeyi alması gerekiyor. Yıldızlı K1 ve K1 belge sahipleri belgeyi alabilmek için mutlaka vergi mükellefi olmalıdır. Fakat yıldızlı K2 belgesini alabilmek için, vergi mükellefi olmak gerekmiyor. Bakanlık tarafından Yıldızlı K2 belgesi almak için, vergi mükellefiyeti şartı kaldırılmıştır.
Yıldızlı K2 Belgesi Olan Kişilerin Farklı Bir Belge Alması Gerekiyor mu?
Yıldızlı K2 belgesi olan araç sahiplerinin, araçlarını kullanmaları için mutlaka SRC-4 belgesine sahip olmaları gerekiyor. SRC-4 belgesi olmayan ve 3,5 ton altında kamyonet kullana kişilere ceza kesilir. Bu durumda ruhsat sahibi farklı kişiyse, aracı kullanan kişinin dışında ruhsat sahibine de ceza kesilebilmekte. Kesilen cezalar her sene değişiklik göstermekle birlikte, yaptırımı etkili cezalardır. Sizde Yıldızlı K2 belgeli araçları kullanıyorsanız, mutlaka SRC-4 belgesini almalısınız. SRC-4 sürücülerin kullandığı araçla ilgili mesleki yeterlilik belgesidir. Trafik cezası çevirmeler dışında da uygulanabiliyor. Yıldızlı K2 trafik yetki belgesi almadan aracınızla trafikte seyir halinde dolaşıyorsanız, kameralardan otomatik kontrolle cezalar kesilebiliyor. Burada yapılması gereken en doğru iş, bir an önce Yıldızlı K2 belgesini alıp, yaptırımlardan kurtulmak ve huzurlu bir şekilde araç kullanmaktır.
Yıldızlı K2 belgesine sahip olmak için, bakanlık harcı ve araç başına taşıt kartı harcı ödemeniz gerekiyor. Belgeyi almadığınız takdirde, alacağınız bir trafik cezası belgeyi almak için yatıracağınız, toplam harçlara tekabül edebilir. Bu nedenden dolayı, belgeyi kısa zaman içinde alıp riskleri ortadan kaldırmış olursunuz. Yıldızlı K2 belgesi en az bir, en fazla sınırsız olarak yapılabiliyor. Örnek verecek olursak, aynı ruhsat sahibi firma veya kişi sınırsız araç ekleyebilmekte.
Yıldızlı K2 Belgesinin bir süresi var mıdır?
Yıldızlı K2 belgesi de K1 ve Yıldızlı K1 belgeleri gibi 5 yıl süre içerisinden yenileniyor. 5 yıl dolmadan yapılan müracaatlarda %95 oranında indirim uygulanıyor. Sürenin geçmesi durumunda, trafikte yetki belgesiz taşımacılık cezası ve yetki belgesinin iptaline kadar gidebilecek tehlikeler oluşur. Yıldızlı K2 belgelerinin muayeneleri ve zorunlu trafik sigortaları, zamanında süresi geçmeden yaptırılmalıdır. Aksi takdirde, yetki belgesi üzerinden otomatik düşüm yapılacak ve araçlara trafikte yetki belgesiz cezası uygulanacaktır. Yıldızlı K2 belgesi olan araçların hurdaya ayrılması veya pert olması durumunda, TC. Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’na başvurulması gerekiyor. Bildirim yapılmadığı zaman cezai duruma düşülmektedir.
K2 Belgesi Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?
K2 belgesinin Yıldızlı K2 belgesinde tek farkı 3,5 ton üzeri araçlar için geçerli olması ve harç ve taşıt kartı bedelinin daha yüksek olmasıdır. Karayolu Taşıma yönetmeliği sürekli değiştiğinden dolayı, belgelerinizi işinde uzman ve tecrübeli eğitim kurumlarından almanızı tavsiye ediyorum. Aracınızla güvenli ve cezasız bir yolculuğa çıkmak için belgenizi zamanında alın.
K2 Yetki Belgesi Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın!
Yıldızlı K2 Yetki Belgesi Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın!
Cevap yazın