Kariyer Planlaması Yaparken Sıklıkla Yapılan Hatalar
— 13 Aralık 2017
845
Dünyada her gün işe giden milyarlarca insan var. Peki bu insanların ne kadarı işlerine severek gidiyorlar? Hayatlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri iş yerlerinde ne kadar mutlu olabiliyorlar? Tatil günlerini tatil olarak değil de işten kaçış olarak gören, pazartesi geldiği zaman ayakları geri-geri giden insanları birçok iş yerinde gözlemleyebilirsiniz.
Yoğun stres ve baskı altında çalışan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Bir insanın kendini mutsuzluğa itmesinin nedeni, en baştan aldığı kararlardan kaynaklanmaktadır. Yanlışı düzeltmek yerine her gün tekrar-tekrar o yanlışlığı yapan insanlar, kariyerlerini asla doğru planlayamayacaklardır. Birçok insan kariyer planının nasıl yapıldığını hala bilemediği için, mutsuz insanlar arasında yerlerini almaktadır. Kariyer planı yaparken hatalar yapmamak ve bazı konulara dikkat etmek gerekir.
Kariyer Planlaması Yapılırken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
- Kısa dönemli maddi ihtiyaçlarınız ile uzun dönemli kariyer hedeflerinizi birleştirmeli ve ikisini birden aynı zamanda karşılamaya başlamalısınız. Temeli sağlam tutarsanız, bina uzun ömürlü olacaktır.
- Çabuk ve geçici çözümler aramak yerine uzun vadeli ve temelleri sağlam olan planlar oluşturmalısınız. Kaliteli bir kariyer sahibi olmak için plan, sabır ve zorluklarla mücadele gereklidir.
- Kendinizi tanımadan ve ne istediğinizi bilmeden başarıyı dışarıda aramayın. Önce kendi özelliklerinizi bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.
- Kariyer gelişimi sırasında hiç kimseden destek almadan ilerlemeye çalışmak yanlış bir durumdur. Gerektiğinde destek almasını bilmelisiniz.
- Kendi doğrularınızı uygulamak yerine sizi çok iyi tanımayan başkalarının doğrultusunda hareket ediyorsunuz. Ne istediğinizi bilmeden ve araştırma yapmadan dış faktörlerin size bir yön belirlemesi mutsuzluk sebebidir.
- Para kazanmanın tek yolunun yaptığınız işi aynen devam ettirmek sanıyorsunuz. Farklı alanlara ve işlere yönelerek de rahatlıkla para kazanabilirsiniz.
- İş arama süreçlerini sadece ilanlarla değil, çevrenizde bulunan kişiler vasıtası ile de yapmalısınız. İş arama sürecinize ne kadar fazla insan katarsanız, bulmanız o kadar fazla kolaylaşacak ve bakış açınız gelişecektir.
- Başarılı olamadığınız durumlarda kendinizi suçlamak ve tüm sorumluluğu üzerinize almak, size fayda sağlamayacaktır.
- Kendinize güvenmediğiniz için harekete geçemiyorsunuz. Yapılması gereken kendinize sonuna kadar güvenmek ve mantıklı bir şekilde hemen harekete geçmektir.
- Ne yapacağınıza karar verdiğinizde, bundan bir daha vazgeçemeyeceğinizi ve değiştiremeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Karar verdikten sonra elbette ki değişiklikler yapabilirsiniz.
- Güçlü ve zayıf yönlerinizi göremediğinizde, nasıl bir strateji oluşturacağınızı bilemezsiniz.
- Olasılıkları hesaba katarak yola çıkarsanız, başınıza nelerin gelebileceğini ve neler kazanacağınızı az-çok tahmin edebilirsiniz.
- Geçici çözümler üretmek her seferinde size zarar verecektir.
Geleceğinizle ilgili kariyer planı yapmadan önce, nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermelisiniz. NLP eğitimleri alarak, çeşitli tekniklerle kariyerinize yön verebilirsiniz.
Kariyer Planınızı NLP Teknikleri İle Gerçekleştirin!
Cevap yazın