Karayolları Trafik Yönetmeliği Yeni Düzenlemeler
Karayollarında Yeni Kurallar
Değişen Karayolu Trafik Yönetmeliği Neleri İçeriyor?
Karayollarında Yeni Kurallar
Hız Sınırları ile ilgili Düzenleme
19 Şubat 2014 tarih ve 28918 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te aynen,
''(Değişik sekizinci fıkra:RG-19/2/2014-28918) İl ve ilçe trafik komisyonları ile ulaşım koordinasyon merkezleri
- Yerleşim yeri içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları ile belediyelerin yapım ve bakımından sorumlu olduğu taşıma kapasitesi yüksek,
- Can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alındığı,
- Yaya geçişlerinin alt ve üst geçişlerle sağlandığı bölünmüş karayollarında
araç cinsleri için ayrı ayrı olmak üzere hız sınırlarını 32 km/s’e, yerleşim yeri içinde bulunan diğer bölünmüş karayollarında ise 20 km/s’e kadar artırmaya yetkilidir'' denmektedir.
Ayrıntıları Karayolu Trafik Yönetmeliği’nde görmek için tıklayın.
Konu ile ilgili olarak öncelikle UKOME hızın artırılabileceği yerleri belirleyecek, uygun yerlerde 50 km/s olan hız limiti 70 km/s'ye çıkarılabilecek ve bu durumda gerekli işaretlendirmeler yapılacak.
• Henüz hız sınırlarının yükseltildiği yerler belirlenmediği için, sürücülerin eski hız limitlerine göre araç kullanmaları gerekmektedir.
Emniyet Kemeri İle İlgli Düzenleme
Emniyet Kemeri Bulundurulması ve Kullanılması
Değişik ikinci fıkra:RG-19/2/2014-28918) Sürücü ve yolcular için, nicelik ve nitelikleri bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde ve Karayolları
Trafik Kanununa göre çıkarılan diğer yönetmeliklerde gösterilen koruyucu tertibatlardan;
a) Üç tekerlekli yük motosikletleri hariç, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı,
b) M1 sınıfı otomobillerin, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtlarının, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan "Emniyet Kemeri"nin bulundurulması ve kullanılması zorunludur.
Alkollü Araç Kullanımı İle İlgili Düzenleme
Alkol oranlarının tespitinde uygulanacak usul ve esaslar
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Trafik görevlilerince sürücüler her zaman alkol kontrolüne tabi tutulabilirler. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kontrolü ise durumundan şüphe edilen sürücüler üzerinde yapılır.
Trafik görevlilerince sürücülerin alkol oranlarının tespitinde uygulanacak usul ve esasları görmek için tıklayın.
Hız Sınırlayıcısı İle İlgili Düzenleme
Hız Sınırlayıcı Cihaz Bulundurulması ve Kullanılması Zorunluluğu
c) (Ek: RG-11/04/2003-25076) (Değişik:RG-19/2/2014-28918) Hız sınırlayıcı cihaz,
N2 ve N3 sınıfı kamyon ve çekiciler ile M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerde hız sınırlayıcı cihaz bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Bu hüküm aşağıda belirtilen motorlu araçları kapsamaz:
1) Kamu düzeninden sorumlu Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, silahlı kuvvetler, sivil savunma, yangın ve diğer acil servis hizmetlerinde kullanılan motorlu araçlar.
2) Yapısı itibariyle hızı 99 km/s’i aşmayan N2 ve N3 sınıfı kamyon ve çekiciler ile 110 km/s’i aşmayan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler.
3) Karayolunda bilimsel amaçlı deney yapmak üzere kullanılan motorlu araçlar.
4) Şehir içinde sadece kamu hizmetinde kullanılan motorlu araçlar.
Hız sınırlayıcı cihazların durum ve nitelikleri Yönetmelik ekinde yer alan 1 Sayılı Cetvelde gösterilmiştir. Bu madde kapsamındaki araçlara takılacak hız sınırlayıcı cihazların hangi modeldeki araçları kapsayacağı konusu ile uygulamaya hangi tarihten itibaren başlanacağı hususu İçişleri Bakanlığınca belirlenir.
Uluslararası Sürücü Belgesi İle İlgili Düzenlemeler
Uluslararası sürücü belgesi, sınıflarına uyan araçların sürülebilmesi için, ikili veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca, (Değişik ibare:RG-19/2/2014-28918)üç yıl süre ile verilen ve verildiği ülke dışındaki ülkeler için geçerli olan sürücü belgesidir. Ayrıntılı bilgiyi Karayolu Trafik Yönetmeliği’nde görmek için tıklayın.